Alumni Nieuwsbrief van de Universiteit Leiden
Universiteit Leiden

Alumni Nieuws

Februari 2018

Leiden
 

De Leidse Connectie - scenarioschrijver Gerard Soeteman blikt terug

Turks Fruit, Soldaat van Oranje, de Aanslag… Gerard Soeteman (1936) maakte furore als scenarioschrijver van films die klassiekers werden, maar zelf hecht hij meer aan zijn kritische documentaires voor televisie. Wat had hij aan zijn studie Nederlands?

Lees meer
Gebroerders Groen
 

Nieuwe gezichten en oude bekenden op de dies voor alumni

Op zaterdag 10 februari stond de jaarlijkse dies voor alumni weer op het programma, georganiseerd door het Leids Universiteits Fonds (LUF) in samenwerking met de universiteit. Bijna 500 alumni kwamen samen in het Kamerlingh Onnes Gebouw om de 443e dies van hun alma mater te vieren.

› Lees meer en bekijk de foto's
Dies voor alumni
 

Zo blijven we nog eens 443 jaar een bolwerk van vrijheid

‘Praesidium Libertatis is een dagelijkse opdracht.’ Dat zei rector magnificus Carel Stolker op 8 februari tijdens de 443ste dies natalis van de Universiteit Leiden. En deze woorden bleven niet onopgemerkt. De afgelopen dagen was er in de media veel aandacht voor de toespraak van de rector.
Dies Universiteit Leiden
Regelmatig slaat op de Universiteit Leiden de bliksem in. En dat is maar goed ook, zei Stolker in zijn diesrede.

Lees meer
Lees hier de toespraak van Carel Stolker
 

Hoe studenten 50 jaar geleden de Leidse homobeweging ontketenden

Vier studenten richtten op de dies natalis van 1968 de Leidse Studentenwerkgroep Homoseksualiteit op. Het zou het startsein worden voor de homobeweging in Leiden die nu 50 jaar bestaat. Wat is er bereikt en hoe staat het nu met de emancipatie?

› Lees meer
Leidse homobeweging 50 jaar
 
 

Alumnus in de media

Henriëtte van Baalen is alumna Rechten en trad eind jaren tachtig als eerste vrouwelijke advocaat in dienst bij De Clercq Advocaten en Notariaat.  

'Als de emoties bij mensen de overhand krijgen, komt de ratio in de verdrukking'.


Lees het interview in Leidsch Dagblad (3 februari 2018)

 
 

De stelling

‘Het naast elkaar leven van tijgers en mensen hoeft niet problematisch te zijn.’
Shekhar Kolipaka ondekte dat mensen best met tijgers in hun omgeving kunnen leven. Mits ze hun angst maar overwinnen en weten hoe ze moeten voorkomen dat zijzelf of hun vee worden aangevallen. In Centraal-India voorzag Kolipaka tijgers van zendertjes. Hij ontdekte ook dat tijgers de confrontatie met mensen het liefst uit de weg gaan: de dieren komen alleen ‘s nachts in de buurt van dorpen.
Stelling Shekhar Kolipaka
 
 
Publicaties
Werken bij de Universiteit Leiden